Мини количка

Суровоядството и ползите от него

суровоядство

Диетата със сурова храна набира популярност през последните години, спечелвайки си репутацията на по-здравословен начин на хранене. Диетите със сурова храна се състоят от храна, която не е сготвена, загрята над 47°C, преработена или рафинирана. Привържениците на този начин на хранене твърдят, че така се запазват повече от естествените ензими, витамини и минерали, открити в храните. При стандартните хранителни навици и практики те често се унищожават или променят по време на готвене или обработка.

Какво включва така нареченото суровоядство?

Този начин на хранене включва главно пресни плодове и зеленчуци, ядки и семена, кълнове и морски водорасли. 

Също така е широко разпространено мнението, че този режим на хранене засяга чревната микробиота или баланса на бактериите в храносмилателната система. Този баланс има голямо влияние върху здравето на храносмилането, имунното здраве и дори психичното здраве.  

Диетата със сурова храна може да осигури добър източник на много важни хранителни вещества, включително витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и омега-3 мастни киселини. Освен това много видове сурови храни се считат за алкално образуващи и по този начин могат да помогнат за балансиране на pH на тялото. Яденето на сурови храни също може да помогне за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителни вещества.

Науката в полза на суровата храна

Едно проучване установи, че участниците, които са консумирали диета със сурова храна в продължение на седем дни, показват значително увеличение на полезните бактерии като Bifidobacterium, в сравнение с техните изходни нива. Освен това, нивата на Bifidobacterium остават повишени дори след като участниците спират диетата със сурова храна.

Консумацията на сурова храна също може да помогне за подобряване на здравето на храносмилането. Едно проучване установи, че участниците, които са преминали към диета със сурова храна, са имали подобрено храносмилане, намалено подуване и повишени енергийни нива. Освен това участниците съобщават, че стомасите им се чувстват „по-леки“, а косата и ноктите им изглеждат по-блестящи.

Заключение

Като цяло диетата със сурова храна може да има някои положителни ефекти върху чревната микробиота. Това се отразява добре на храносмилането, следователно по-силен имунитет и по-добро здраве.