Мини количка

Какви витамини и минерали се съдържат в различните ядки?

Макронутриентите като въглехидрати, мазнини и протеини често са в центъра на вниманието, когато става въпрос за определяне на това какво прави една
здравословна диета. Витамините и минералите, които се считат за
микроелементи, също са важни, за които трябва да помислите, когато искате да сте сигурни, че получавате всички хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.

Витамини и минерали в ядките

Микронутриентите са необходими на телата ни, за да функционират правилно, и тъй като те не се произвеждат в тялото, трябва да ги набавяме чрез храните, които ядем. Ядките са известни с това, че са богати на протеини и здравословни мазнини. Знаете ли, че те също са чудесен източник на основни витамини и минерали? Пеканите, лешниците, орехите и бадемите са много сходни, що се отнася до микроелементите, които съдържат. Според Nutrition и You.com, всички те са с високо съдържание на витамин Е, който предпазва кожата ни от вредните свободни радикали, които допринасят за стареенето.

Ядките са много богати източници на няколко важни групи витамини от B-комплекс като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, витамин B-6 и фолати. Заедно тези витамини работят като кофактори за ензимния метаболизъм в човешкото тяло.

Ядките също са богат източник на минерали като манган, калий, калций, желязо, магнезий, цинк и селен. Желязото е полезно за кръвта, докато магнезият и фосфорът са полезни за вашите кости. Ядките макадамия също съдържат малко витамин Е, както и калций, желязо, магнезий, манган, цинк и селен Кестените имат по-уникален хранителен състав, защото са с високо съдържание на витамин С, който е антиоксидант и „необходим за образуването на матрица в зъбите, костите и кръвоносните съдове“. Те са подобни на зелените листни зеленчуци, защото са с високо съдържание на фолати, за разлика от други подобни ядки.

И още полезни свойства

Фолиевата киселина е важна за изграждането на здрави червени кръвни клетки и също е от съществено значение за здрава бременност и бебета. Кестените също имат добро количество витамини от група В. Те има и същите минерали като ядките, изброени по-горе. Ядките наистина съдържат всичко необходимо. Дори ядките, които не са споменати, са страхотни варианти за закуска, готвене и печене. Те засищат глада, имат сърдечен вкус и ви осигуряват някои от най-важните хранителни вещества, които ви дават енергия и ви поддържат здрави!