Мини количка

Здравословни ли са мазнините?

Сериозен набор от изследвания разкри широкообхватните ползи от включването на здравословни мазнини в диетата. Те включват намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания, подобряване на нивата на холестерола в кръвта, подпомагане на контрола на кръвната захар и намаляване на възпалението. Тоест в крайна сметка как отговор можем да дадем на въпроса „Здравословни ли са мазнините?“.

Здравословните мазнини имат благоприятен ефект върху кръвното налягане и е доказано, че поддържат здравето на червата. Има също така все повече доказателства, че приемането на достатъчно добри мазнини в диетата помага за поддържане на здравето на лигавицата на червата. Известен като чревна бариера, той играе решаваща роля в множество метаболитни функции, включително поддържане на микробиома на червата, усвояване на хранителни вещества и имунна функция.

Какво представляват мазнините?

Мазнините са вид липиди, които са молекули, които не се разтварят във вода. Когато някой говори за здравословни мазнини, той има предвид липиди, които поради специфичните видове химични връзки, които ги държат заедно, остават течни при стайна температура. Това е категория, известна като ненаситени мазнини. Тези видове мазнини са допълнително разделени на две подкатегории – мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини. Отново, разграничението между двете произтича от химичните връзки в техните структури.

Полиненаситените мазнини предлагат същите предимства като мононенаситените мазнини и също така съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, които играят важна роля за мозъчната функция, растежа на кожата и косата, здравето на костите и метаболизма. Здравословните мазнини се намират в храни на растителна основа като орехи, ленени семена, семена от чиа, соя, авокадо и маслини. Те присъстват и в растителните масла. Те включват маслиново, шафраново, царевично, сусамово, рапично, орехово и соево масло. И не забравяйте за мазната риба. Те са отличен източник на определена форма на омега-3 мастна киселина. Мазната риба включва риба тон, сьомга, скумрия, бяла риба, херинга и сардини.

Стриди, миди и някои видове рибен хайвер също са добри източници. Скорошен анализ на няколко големи проучвания установи интересни неща. Сред тях са факти като това, че приемането на две или повече порции мазна риба на седмица може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Това важи особено много за хора с висок риск. Любителите на черния шоколад ще се зарадват да разберат, че той съдържа мононенаситени мазнини, макар и в малки количества. Само не забравяйте, че въпреки че черният шоколад е богат на антиоксиданти, борещи се с болестите, той съдържа и захар и трябва да се консумира умерено.

Ние намерихме отговора на въпроса „Здравословни ли са мазнините?“, а вие?
Вижте повече от нас.