Мини количка

Полезни ли са сушените плодове?

Сушени плодове се приготвят по напълно натурален начин, чрез дехидратация и сушене на слънце. По време на тези процеси се свиват, запазвайки полезните си свойства и намалявайки обема си.

На пазара се предлагат различни разновидности, като най-консумираните са: кайсии, стафиди, фурми, смокини, сини сливи и др. На пазара се предлагат и други разновидности, като манго, ананас, папая, ябълки, червени боровинки, банани и др. Те обаче са със захарно покритие. За предпочитане е да се консумират без добавена захар.

Различните сушени плодове представляват концентрат на микронутриенти, фибри и антиоксиданти, което ги прави силно хранителни и полезни за организма.

Сушените плодове са с високо съдържание на фруктоза. Те са напълно натурален продукт и в тях се съдържат множество ценни микроелементи, като магнезий, калции, калий, натрий, целулоза, пектин и др. Съдържат също така и прости захари, което ги прави висококалорични, но техните калории не са празни, а са изключително полезни за организма. Те засищат за часове и са препоръчителни в диетите.

Фурми

Фурмите притежават невероятна сладост и са изключително богати на фибри, желязо, калий и антиоксиданти.

Имат нисък гликимичен индекс и не повишават нивата на кръвната захар при консумация.

Стафиди

Стафидите са богати на фибри, различни видове растителни съединения, имат ниски стойности на гликемичен индекс и не повишават нивата на кръвната захар. Според проучавания стафидите помагат при хипертония, като понижават кръвното налягане, подобряват нивата на кръвната захар и създават усещане за ситост. Подходящи за превенция на сърдечни заболявания и диабет от тип 2.

Сушени сливи

Сушените сливи са с високо съдържание на калий, витамини от групата на А и К, богати са на фибри. Помагат в работата на чревния тракт, защото имат слабителен ефект.

Сушени кайсии

Сушените кайсии съдържат високо количество желязо и са добър помощник при анемия. Съдържат Витамин А и мед, който пък помага за усвояването на желязото в тялото. Приема на сушени кайсии повишава хемоглобина, съдържат още и фитохимикали, които понижават лошия холестерол и предотврятяват сърдечно съдови заболявания.

Сушени смокини

Сушените смокини са от най-алкализиращите храни, те балансират нивата на РН в тялото. Те са източник на калий, което регулира кръвното налягане. Подпомагат функцията на червата, защото съдържат множество фибри. Препоръчително е да се консумират се също при кожни проблеми, като виталиго, псориазис и екземи.